Bøvler du lidt med filformaterne?

Vi oplever desværre, at mange af vores kunder bøvler med filformaterne – derfor har vi lavet en lille vejledning til dig, så det forhåbentlig er lidt lettere at finde rundt i. For helt ærligt – vi forstår godt man kan blive forvirret på det område.

 

Hvad er vektorgrafik?

Vektorgrafik er den type grafik vi arbejder med når vi skal bruge det til tryk. Det er det der gør dit logo/grafik står knivsparpt uanset hvor meget vi zoomer ind på det eller hvilken størrelse vi forstørre det op i. Det er helt modsat alm. billedefiler, som bare bliver pixeleret, uskarpe og knap så kønne at kigge på.

 

Filformater

Når vi snakker om vektorgrafik så kan vi arbejde med dem i flere forskellige filformater – her hos os arbejder vi helst i følgende formater:

  • AI
  • EPS
  • PDF
  • I nogle filfælde kan vi også bruge SVG

Men filen skal selvfølgelig indeholde vektorgrafik! Her er det vigtigt at huske på, at det ikke bliver til vektorgrafik ved at sætte en billedefil ind i en af de overstående formater – desværre!

Vi anbefaler du bruger Adobe Illustator eller et andet program hvor man kan arbejde med vektorgrafik. Photoshop er ikke den optimale løsning.

 

Andre filformater

Der findes mange filformater efterhånden – og vi modtager desværre rigtig mange som ikke direkte kan bruges til tryk – hvilket kan ende i en situation hvor vi bliver nødt til at rentegne din grafik, som desværre gør processen længere + der kommer en ekstra omkostning på din bestilling 🙁 Filformaterne herunder kan vi desværre ikke bruge til tryk

  • JPG, JPEG, GIF.
  • Word, Publisher, Powerpoint
  • PNG (I nogle tilfælde kan vi lave digital tryk med dette format)
  • Photoshop (I nogle tilfælde kan vi lave digital tryk med dette format)

Kort fortalt kan vi fx. ikke bruge grafikken/logoet hvis du har hentet det ned fra din hjemmeside og det er i et af de overstående formater – og slet ikke hvis det er i en alt for lav opløsning.

Vektorformat

Er der tekster i din grafik?

Så er det vigtigt du husker at outline den – ellers kan vi stå i en situation hvor tekster kommer til at stå anderledes end det er tænkt. Vi har mange skrifttyper på lager, men det er ikke sikkert vi har lige præcis den du arbejder med. Så husk at outline alt tekst.

 

Generelt om grafik

Sørg for at have styr på filerne – det er så træls at skulle vente 1-2 dage pga. forsinkelser med filerne. Især hvis du har en stram deadline.

 

Vi hjælper dig gerne

Er det helt sort snak? Bare rolig – vi hjælper dig gerne. Du er altid velkommen til, at sende os de filer du har så vi kan kigge dem igennem.

Og bliver der behov for rentegning – så kan vi også hjælpe med det til en fair pris. Alt efter deadline kan vi rentegne dine filer på et par timer og ellers er vores normale optegningstid ca. 2 hverdage.

Mads Rasmussen